Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αυτόνομη Εργατική Συνέλευση ⋆ LOOT

To Loot είναι μια συνέλευση εργατ(ρι)ών από τις εμπόλεμες ζώνες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Είμαστε ευέλικτοι και αγχωμένοι. Οργισμένοι με τους εκβιασμούς των αφεντικών και των σπιτονοικοκύρηδων και κουρασμένοι από τις γραφικές φωνές των εργατοπατέρων. Δεν ξέρουμε τα πάντα, ξέρουμε όμως σίγουρα ότι η εργασία δεν απελευθερώνει. Ίσα-ίσα, απορροφά όλη μας την ενέργεια και μας ρίχνει στην κατάθλιψη. Ξέρουμε επίσης ότι δεν είναι λογικό να δουλεύουμε για να δίνουμε τον μισθό μας στο νοίκι και τους λογαριασμούς, να παίρνουμε διακοπές με το σταγονόμετρο και να σκεφτόμαστε τη δουλειά ακόμα κι όταν αράζουμε στον καναπέ μας.

Οργανωθήκαμε για να ερμηνεύσουμε το παρόν του ταξικού ανταγωνισμού και να ενδυναμωθούμε συλλογικά απέναντι στην εξατομίκευση της καθημερινότητας. Οργανωθήκαμε με σκοπό να δομήσουμε μια κοινότητα που ξαναβάζει στο επίκεντρο την εργασία και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την εργατική τάξη με όρους που την θέτουν σε κίνηση στο σήμερα. Δεν αντιλαμβανόμαστε την τάξη ως μισθολογική κατηγορία αλλά ως μια κοινωνική σχέση που γίνεται ορατή τη στιγμή που συνειδητοποιεί τα συμφέροντά της και διεκδικεί τις επιθυμίες της. Όταν δηλαδή γίνεται ανταγωνιστική. Ως μια κοινότητα που συγκροτείται μέσα από την συλλογική οργάνωση και επαναπροσδιορίζει τα εργαλεία και τις μεθόδους της σε κάθε στιγμή της ιστορίας.

Η υποτίμηση της αξίας της εργασίας μας, τα άπιαστα ενοίκια, οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά δεν είναι απλά συμπτώματα της παρατεταμένης κρίσης. Είναι πολιτικά εργαλεία στα χέρια εκείνων που όταν μιλάνε για κρίση εννοούν επίθεση στα εργατικά συμφέροντα. Δεν έχουμε το περιθώριο να αδιαφορούμε για αυτά ή να τα παλεύουμε ατομικά. Δεν έχουμε το περιθώριο να μην συλλογικοποιούμαστε ως τάξη. Οργανωθήκαμε λοιπόν για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: μια ποιοτική ζωή με προσωπικό και συλλογικό χρόνο, στέγαση, υγεία και πρόσβαση στα αγαθά που εμείς οι ίδιοι παράγουμε. Ψάχνουμε όμως και κάτι παραπάνω. Ψάχνουμε τρόπους να ανταγωνιστούμε την κοινωνική συναίνεση στην εργασιακή ηθική. 

Δεν υπερασπιζόμαστε αόριστα το “δικαίωμα στη δουλειά” αλλά αναζητάμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία μας απέναντι στις προσταγές της μισθωτής εργασίας και των αφεντικών της.

Είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης της εποχής μας, μια κοινότητα σε κίνηση.

 

Αυτόνομη Εργατική Συνέλευση ⋆ LOOT

Αυτόνομη εργατική συνέλευση Loot - logo